Статті
Товарів:  48019   Продавців:  419  
Статті
СОНЦЕ: ВОРОГ ЧИ НАЙКРАЩИЙ ДРУГ?
Стаття надана адміністрацією сайту 14:03:49 19-07-2007
СОНЦЕ: ВОРОГ ЧИ НАЙКРАЩИЙ ДРУГ?



Лікар-дерматолог розвінчує найпоширеніші міфи про засмагу.



Як не крути, а для багатьох людей саме літо є найкращою порою року. Коли ж, як не літом, можна вибратися на довгоочікуваний відпочинок в гори, на море чи просто скупатися в котрійсь з річок і позасмагати на сонечку. Про що необхідно пам`ятати, коли йдемо засмагати, і які міфи про засмагу можуть зіпсувати відпочинок, розповідає завідувач кафедри шкірних хвороб медичного університету Олександра Буянова.



Міф 1: в горах засмагати безпечніше, ніж на морі



Ні. Сонце всюди однакове, але його вплив на людину залежить від її типу шкіри. Таких типів є 4 і вони ґрунтуються на кількості меланіну, який може виробляти шкіра і від якого залежить інтенсивність засмаги. Місце, де ви засмагаєте, не впливає на колір засмаги, але важливий час вашого перебування під сонячним промінням. Усі медики сходяться на тому, що найкраще загаряти зранку до 11 години і ввечері після 16-17 години, коли активність ультрафіолетових променів не така сильна. Починати треба з 10-15 хвилин і чергувати сонячні ванни з перебуванням в тіні.



Міф 2: будь-який сонцезахисний засіб допомагає



На полицях косметичних магазинів та аптек міста дуже великий вибір сонцезахисних засобів. Олександра Буянова радить купувати засоби від сонця тільки в аптеках. Там вони мають сертифікати якості, і аптекар допоможе підібрати крем, який точно відповідатиме вашому типу шкіри. Від типів шкіри залежить рівень захисту від ультрафіолету (SPF — sun protecting filter).



Щоб мати рівну і красиву засмагу, без сонцезахисних засобів не обійтися. Вони захищають шкіру від шкідливих ультрафіолетових променів і зволожують її. Такі креми необхідно наносити до початку сонячних ванн і поновлювати після кожного купання.



Міф 3: волоссю також корисно "засмагати"



Жінки люблять підсталяти волосся під сонце, бо сонце робить його золотавим, випалюючи природний колір. Але лікарі радять захищати волосся, бо ультрафіолет сильно псує структуру волосини. Літом краще ходити в солом`яних капелюшках чи панамах, щоб не перегрівати голову і не пересушувати волосся. Жінкам важливо знати, що після фарбування волосся виставляти його на сонце можна не раніше, як за 2-3 тижні.



Міф 4: сонце "вигріває" хвороби



Ця поширена думка може завдати здоров`ю людини великої шкоди. Олександра Буянова наголошує на тому, що тривале перебування на сонці ніяких хвороб не "вигріває", а створює нові. Мешканці Івано-Франківська часто звертаються до лікарів з сонячним дерматитом (пухирі на шкірі, свербіж) та із загостренням вугревої висипки. Окремої уваги заслуговують дачники, які часто виходять на городи і цілий день працюють в купальниках під палючим сонцем. Одними опіками тут не обходиться, бо сонце і постійне перебування у зігнутому положенні загострюють гіпертонію, ішемічні хвороби та остеохондрози.



Міф 5: спирт лікує сонячні опіки



Ні спирт, ні кефір, ні сметана чи олія не можуть вилікувати сонячний опік. Спирт діє тільки кілька секунд, поки не випарується, а кефір, сметана чи олія полегшують стан людини лише на кілька хвилин, але лікувальної дії не мають. Якщо ви обгоріли, треба купити в аптеці спеціальне молочко від опіків, яке сприяє загоєнню шкіри. До речі, найшвидше можуть отримати опіки жінки, які засмагають топлес, тобто без верхньої частини купальника. Медики взагалі забороняють так засмагати, бо це прямий шлях до раку молочної залози.
Швидкий перехід до категорії

Ілюстрації
174.jpg
173.jpg
172.jpg
171.jpg
175.jpg